Asuminen

Pois "vanhusten" nurkista ?? Miten, mihin, millä rahoilla/tuilla ja muut kysymykset... Tässä linkkejä ja jokunen vinkki omasta luukusta haaveileville. Pääpaino on vuokra-asumisessa, vaikka muitakin vaihtoehtoja on (kommuuni, kimppa-asuminen, asuntola, asunnon ostaminen joko osittain tai kokonaan). Omilleen muuttamisessa ja itsenäistymisessä on monia käytännön juttuja, joita pitää hoitaa. Paljon tietoa löytyy alla olevista linkeistä.

 

asuminenpilvi

 

Yleistä tietoa... seuraavien linkkien takaa 🙂

Asumisen ABC -sivuilta löydät tietoa asunnonhankinnasta, asumiseen liittyvistä raha-asioista ja vuokralaisen oikeuksista. Sivustolla voi myös testata onko valmis muuttamaan kotoa ja pelata Kaikki kotona? -peliä.

Nuorisoasuntoliiton (NAL)  sivuilta löydät paljon hyödyllistä asumiseen ja asunnon hakemiseen liittyvää tietoa.

Vuokralaiset toimii edunvalvojana, tietoa oikeuksista ja velvollisuuksista, neuvontapalvelua ja asianajaja.

Vuokra-asunnot opas sisältää pääasiassa linkkejä ja vinkkejä eri alueiden vuokra-asuntojen etsimiseen.

 

Vuokra-asuntoja on kenties helpoin etsiä netistä, joten tässä useampi linkki. Ensimmäisinä sellaiset, joihin voi jättää hakemuksen. Myös lehdistä, kauppojen seiniltä ja tutuilta voi kysellä.

Vuokrasopimuksissa on monia kohtia, joita on hyvä tutkia. Mm. onko sopimus määräaikainen ja voiko vuokranantaja ottaa sopimussakkoa, jos muuttaakin aiemmin pois, saako lemmikkejä pitää, tarkistetaanko vuokraa (yleenpä ylöspäin) miten usein??? Myös asunnon kunto on hyvä tarkistaa yhdessä vuokranantajan kanssa ennen ja jälkeen muuton, ettei tule turhia laskuja perässä. Kannattaa perehtyä asioihin kunnolla, joten kysele ja selaile ennen kuin mitään sopimuksia kirjoitat!

Lempäälässä sijaitsevista haettavista vuokra-asunnoista pääosan omistaa kunnan vuokrataloyhtiö Kiinteistö Oy Sirkkavuori.

Asuntoja voi hakea myös VVO:lta, Pirkanmaan avo-asunnot oy:lta

Asuntojen hakemiseen hyviä yleisiä sivustoja ovat:

 

Oma tupa, oma lompsa?!

Omilleen muuttaminen tuo myös vastuun omasta taloudesta, mitä paremmin sen hoitaa sitä vähemmän ongelmia tulee. Kalliit kulissit -sivustolla on tietoa taloudenpidosta, peli, tietoa maksuvälineistä, luotoista, seurauksista, säästämisestä ja avusta. Zaldo -sivustolta lyötyy tietoa, pelejä, testi, sanastoa, linkkejä.

Jos omat tulot eivät riitä niin Kela maksaa opiskelijoille ja pienituloisille asumistukia, tästä KELA:n asumisasioiden sivulle. AsumisenABC -sivuilta löytyy mm. budjettilaskuri, jolla voi arvioida miten tulot ja menot jakautuvat.

   

Comments are closed.